כך תעזרו לילדכם להצליח

 
כך תעזרו לילדכם להצליח בלימודים

הורים רבים פונים אליי בעקבות קשיים של ילדיהם בלימודים. קשה להיות הורה ולראות את ילדך מתקשה,  נכשל או מאבד את המוטיבציה שלו ללמידה. אחד הדברים שחשוב לדעת- הוא שלכל ילד יש קושי אחר, ולכן חשוב לא להשוות בין לומדים, אלא להכיר את הקושי הספציפי של הילד ולתת לו כלים שנכונים במיוחד עבורו. דבר נוסף שחשוב לדעת, שכשילדים והורים מקבלים כלים- ההצלחה מגיעה! לפניכם 3 כלים שחשוב להכיר בדרך להצלחה בלימודים:

ההורה כמנהיג
הרבה פעמים הורים חושבים שכדי לעזור לילדיהם הם צריכים לקחת מורים פרטיים, אבל האמת היא שכדי לעזור לילדכם- אתם צריכים לדעת בעצמכם מה הקושי שלו, איך מקדמים ביום יום, איך נותנים לו כלים להתגבר על הקושי, מה בתקשורת בניכם צריך להיות שונה כדי שלילדכם יהיה קל יותר וכן האם יש צדדים בהורות שחשוב לדייק כדי שלילדכם יהיה קל יותר. לדוגמה, גבולות בבית (חשוב לדעת כיצד לשים גבולות בצורה נכונה) לצד חום וחוסר ביקורתיות, יהיו מנוף מצוין ללמידה  ומוטיבציה. תכנון יומי ועצמאות, יהוו גם הם בסיס חשוב ללמידה ומוטיבציה. תוסיפו לזה קידום באמצעות משחקים ואסטרטגיות וההצלחה תלך ותגדל. הורים הם מראש מורי דרך עבור ילדיהם- הלימודים הם לא שונים בכך, ולכן חשוב לקבל כלים כדי לעזור לילדכם בצורה טובה יותר. 

עצמאות בבית ובלמידה
 
כדי שילדים ידעו ללמוד לבד, הם צריכים להתנסות בעצמאות- בבית ובלמידה. עצמאות כוללת פחות הוראות מההורים ויותר הדרכה למציאת התשובות. לדוגמה, במקום לומר לילדכם ללכת להתקלח, לשאול אותו מה חשוב לעשות לפני השינה, או במקום לומר לילדכם להכין שיעורים בית, לשאול אותו מה חשוב לעשות כשחוזרים הביתה או לעזור לו לכתוב תכנון יומי בו הוא ירשום את הדברים שעליו לעשות במהלך היום, ולעקוב אחרי המשימות שסיים. בזמן למידה, הרבה הורים יושבים צמוד לילדים ומתווכים להם שלב אחרי שלב. חשוב שתראו שילדכם מבין את ההוראה ואז שתקומו ותתנו לו להתמודד ולנסות. אם הוא לא הצליח- דייקו אותו תוך העצמה על כך שניסה ועשה. מה שחשוב היא לא ההצלחה- אלא הניסיון וההתמדה. 
 
אל תבקרו- תבינו ותעצימו
 

להורים רבים  קשה להבין למה ילדיהם לא מצליחים בפעולות פשוטות, למה הם לא מבינים כשמסבירים להם ולמה הם לא זוכרים להביא ציוד או להכין שיעורים בעצמם. חשוב שתבינו- ברגע שאתם מעבירים ביקורת על ילדיכם, אתם גורמים להם לשקר יותר, להתגונן יותר ופחות להישען עליכם. 

ילדכם זקוקים לכך שתבינו שלפעמים יש קושי כלשהו שגורם להם ללמוד בקצב ובדרך שונים, שתדעו לעזור להם ללמוד מטעויות ולהשתפר, מבלי שתפיסת המסוגלות והביטחון העצמי שלהם ירדו. ברגע שאתם מבקרים אותם- הם מרגישים שהם אכזבו אתכם ואת עצמם. במקרים בהם יש שוב ושוב אכזבה, עלולה להתפתח חרדת ביצוע והימנעות של הילדים ממשימות שהם לא בטוחים שיצליחו בהן. זה לא המצב שאנחנו רוצים שהילדים שלנו יגיעו אליו. 

אל תכעסו- תבינו את הקושי ותעזרו לילדכם למצוא את הכלים שיעזרו להם להתגבר עליו ולהצליח בלימודים. העצימו כל צעד קטן שלהם בדרך- הם זקוקים לכך וזה יגרום למוטיבציה שלהם לעלות. 

מה שחשוב בעיקר הוא שלא תפחדו לקדם את ילדכם- הם זקוקים לכך שתהיו שם עבורם לכוון, ללמד, לשבח , לדעת ולעודד.  
 
בהצלחה והנאה, 
קורל שחר, יועצת חינוכית ומשפחתית (בעלת M.A ובקרוב ד"ר בתחום)
– מטפלת בהפרעת קשב ולקויות למידה
–  מטפל בחרדות, בעיות רגשיות והתפרצויות זעם אצל ילדים 
– מדריכת הורים
קליניקה: מודיעין